CONSIDERACIONS DE LA CUP RESPECTE LA CREACIÓ DE LA NOVA COMARCA DEL MOIANÈS
La creació de la comarca del Moianès com un nou ens administratiu és un assumpte que ve de llarg, els diferents models d'ordenació territorial sempre l'han anat postposant i no han donat sortides satisfactòries a les demandes i les necessitats del territori. L'actual procés de creació de la comarca, gestat els darrers anys, ha generat un seguit de llums i ombres que encara estan lluny de resoldre's. L'emergència de la situació degut a les presses i les mesures recentralitzadores del Govern espanyol no ajuden a aclarir les ombres ni resoldre els problemes territorials a nivell local ni nacional.
Per aquest motiu i davant la urgència del moment des de les assemblees locals de la CUP de Moià i Monistrol de Calders plantegem les següents consideracions:
La reivindicació de la comarca del Moianès ha de servir per posar en comú aquells serveis, recursos i polítiques que els municipis que en formen part comparteixen, relacionats amb el territori i el teixit productiu. La pròpia singularitat de cada nucli i les seves comunicacions han de permetre seguir mantenint referencialitats diferents, sobretot pel que fa a sanitat,educació, lleure, etc.
Els municipis haurien de ser sobirans pel que fa a la seva necessitat de mancomunar serveis. No s´haurien de veure encotillats i limitats per una arquitectura institucional que els obligués a establir relacions amb un territori només pel fet de pertànyer a una demarcació o una altra, sense tenir en compte factors geogràfics, comunicacions i singularitats.
Els Consells Comarcals han esdevingut una institució poc útil pel que fa a la vertebració del territori i l´administració de recursos compartits. S´han convertit en cementiris d'elefants on es cobren sous encoberts i es confien les decisions importants a tècnics col·locats pels partits, que sovint, duen a terme actuacions dirigides a satisfer reivindicacions de l´empresa privada i no d'interès públic.
La creació de la nova comarca ha de suposar un augment de la qualitat de vida de les persones, la proximitat de l'administració amb la ciutadania per a resoldre qüestions concretes de la vida quotidiana, no un nou graó burocràtic amb la funció de repartir subvencions a empreses privades i altres administracions. El nou Consell Comarcal del Moianès no s´hauria d'emmirallar en la resta de consells comarcals, com a institució nova hauria de ser pioner en noves polítiques, dirigides a la ciutadania i participades per la ciutadania. Cal un nou model de comarques i administracions per al nou país que tot just comencem a crear.
El Consorci del Moianès ha aconseguit, des de la seva creació, generar les sinergies necessàries per tal d'esdevenir una eina ben valorada per la població. Això contrasta amb la mala valoració que la ciutadania fa, per regla general, dels consells comarcals. Per aquest motiu, és una eina que cal preservar i si cal, accelerar la tramitació parlamentària del projecte de creació de la nova comarca per fer-ho possible.
Si bé els serveis oferts pel Consorci del Moianès tenen una clara referencilitat per als municipis i els usuaris, cal incidir en la major transparència d'aquest ens; fent accessibles al públic les actes de les sessions, els pressupostos, els balanços, les línies estratègiques, etc. Cal aprofundir també en la gestió, accés i control democràtic de les institucions a tots els nivells i no crear noves administracions amb caràcter tecnocràtic que sota una carcassa d'especialització responguin -amb el terme de governança- a interessos aliens als del conjunt del territori i els qui l'habiten. La regeneració política implica un acostament i la inclusió de les persones i la resposta a les necessitats d'aquestes, no en el manteniment ni creació de nous leviatans al servei dels poders fàctics, siguin locals o foranis.
Cal que el model econòmic del Moianès es defineixi in situ a través de processos participatius que creïn ocupació de qualitat i fixin la població al territori, particularment el jovent amb qualificació mitjana i alta. L'actual model de desenvolupament centrat en l'agroindústria -amb mà d'obra poc qualificada- i serveis a la gent gran només genera ocupació de baixa qualitat, pobresa, emigració i despoblació a mitjà i llarg termini. A més de perpetuar dinàmiques socials de tipus caciquistes i clientelars.
És imprescindible, doncs, que el procés de creació de la comarca del Moianès sigui validat refrendàriament -de forma vinculant- per la ciutadania, però degut a la urgència derivada de l´entrada en vigor de la LRSAL, un referèndum ara dilataria el procés sine die i obligaria a desmantellar el Consorci un cop arribats al 2015.
Una consulta no vinculant pocs dies després de l'aprovació de facto significa una farsa, ja que el procés s'ha dut a terme sense la participació activa de la població del territori, i únicament serviria per validar els fets consumats, podent provocar una gran paradoxa en cas de no ser corroborada. D'altra banda, el Moianès no pot ser el conillet d'índies de la Llei de Consultes essent un vel per sotmetre a examen la consulta del 9N. Aquesta darrera ja té prou legitimitat popular per a celebrar-se sense necessitat de subterfugis ni sacrificis locals.
Per donar la veu a la ciutadania cal disposar de tota la informació, fins ara només a disposició de representants institucionals i elits empresarials, i fer-la intel·ligible al gran públic. Les fórmules d'acords de despatxos entre agents, excloent àmplies capes de la població, com la jornada celebrada el passat 12 de maig destinada a representants dels grups parlamentaris, empresaris, càrrecs electes i “persones rellevants del Moianès” (sic) no són admissibles per a institucions que s'autoanomenen democràtiques.
La fórmula proposada per la CUP consisteix en la creació de la nova comarca abans de les eleccions municipals del maig, unes eleccions d'on n'emanaria un Consell Comarcal electe per sufragi universal i directe, que hauria de poder treballar durant una legislatura amb objectius i mandats del territori, després de la qual, i amb tots els elements damunt de la taula, es convocaria un referèndum vinculant on s'aprovi el resultat de la feina feta i a cada municipi es ratifiqui o no l'adscripció a la nova comarca.
El Moianès, setembre de 2014.
Assemblees Locals CUP Moià i CUP Monistrol de Calders.